8 kineskih običaja

Kao najmnogoljudnija zemlja na svijetu, Kina je puna svojih običaja i rituala koji variraju od regije do regije. Međutim, njihova kultura življenja i tradicija općenito sadrži pravila ponašanja koja biste trebali znati ako ikada planirate otići tamo. Izdvajamo zanimljive kineske običaje koji bi vas mogli iznenaditi, fascinirati, ali i šokirati.

1.Običaji pozdravljanja

Pozdravljanje u Kini je formalnost u kojoj se najstarije osobe uvijek prve pozdravljaju. Kinezi vole da ih oslovljavate prema njihovoj počasnoj tituli i prezimenu, a rukovanje je najčešći oblik pozdravljanja sa strancima. Pazite da stisak ne bude prečvrst. Kinezi imaju sjajan smisao za humor upravo zato jer se vole šaliti na svoj račun, posebno ako imaju dobar odnos sa sugovornikom. Stoga budite spremni smijati se sami sebi, kada vam se za to ukaže prava prilika.

2. Prihvatiti kompliment ili ne?

Možda su vas učili kako kada vam netko da kompliment, pristojno je zahvaliti. Međutim, u Kini očekuju odbijanje komplimenta, pogotovo na samom početku poznanstva. Prihvaćanje i zahvaljivanje na komplimentu njima predstavlja znak ljudske taštine.

3. Maniri domaćina i gosta

Kada vas Kinezi žele ugostiti, radije preferiraju izlazak na neko javno mjesto poput restorana (pogotovo kada su u pitanju stranci). Imajte na umu da iako je Europljanima ostavljanje napojnice sasvim uobičajena praksa, u Kini se to smatra uvredljivim.

Ukoliko vas Kinezi ipak pozovu u svoj dom, smatrajte to posebnom čašću. Nemojte kasniti, izujte obuću prije ulaska u njihov dom i donesite mali poklon domaćici, ali nemojte ostati iznenađeni ukoliko vaš poklon prvih par puta bude odbijen.

Bez obzira bili u restoranu ili u domu Kineza, kao gost svakako pričekajte da vam domaćin pokaže gdje ćete sjesti (najčešće je to mjesto nasuprot vratima). Znajte da domaćin prvi počinje jesti i prvi započinje s nazdravljanjem.

4. Običaj za vrijeme obroka

Kada sudjelujete u ritualu kineskog obroka, običaj je probati sve što vam se ponudi. Međutim, nekulturnim se smatra uzeti posljednji komad poslužene hrane jer time poručujete domaćinu kako nečega nije bilo dovoljno.

Naučite se služiti štapićima i nikada ih nemojte imati u rukama kada gestikulirate, govorite ili pijete. Također, nikada nemojte štapiće za jelo ostaviti okomito zabodene u hranu (posebno u rižu) jer to podsjeća na kineski ritual prinošenja žrtve mrtvima.

Dobro se najedite i dajte svom želucu oduška jer u Kini je podrigivanje dobrodošlo. Podrigivanje se smatra znakom izražavanja zadovoljstva pojedenom hranom i predstavlja kompliment kuharu.

5. Tradicija ispijanja čaja

Svakodnevni život Kineza nezamisliv je bez šalice dobrog čaja te je običaj njime počastiti i goste. U različitim pokrajinama postoje različiti načini pripreme čaja, stoga ne čudi da su i obredi kod ispijanja čaja različiti.

Tako na primjer u Pekingu, kada domaćin donosi čaj, kulturno je da gost ustane i objema rukama prihvati šalicu. U pokrajinama Guangdong i Guanxi, običaj je da gost nakon što primi šalicu čaja, prstima desne ruke tri puta udariti u stol u znak zahvalnosti. U pokrajini Hunan, gostu u čast, domaćin stavlja razne dodatke u čaj kao što su sol, đumbir, pečena soja i sezam. Od gosta se očekuje, nakon što polako okrečući šalicu ispije čaj, da pojede dodatak čaju. A u nekim pak pokrajinama vrijedi pravilo, ukoliko želite još ostvite malo čaja na dnu šalice. Čim to primjeti, domaćin će vam odmah nadoliti još čaja. Ukoliko šalicu ostavite praznu do dna, domaćinu će to biti znak da gosti ne žele više.

6. Pljuvanje u javnosti

Nije nikakvo iznenađenje vidjeti Kineza koji glasno pljuje na javnom mjestu. Iako se ovaj običaj pokušava promjeniti ili barem smanjiti, Kinezi i dalje to ne smatraju nepristojnim. Pljuvanje je sasvim normalno dok hodate ulicom, u javnom prijevoznom sredstvu ili nekom drugom zatvorenom prostoru.

7. Običaj fotografiranja sa strancima

Biti stranc u Kini može vam biti jedinstveno iskustvo. Kinezi će vas nerijetko zaustaviti i diviti se vašem tenu, boji i obliku očiju. Moglo bi vam se dogoditi da vas grupa Kineza zatraži da pozirate za njih i da se i oni kasnije slikaju sa vama kako bi svi imali lijepu uspomenu. Naoružajte se strpljenjem jer slikanje ponekad može potrajati, osobito ako vas zateknu na javnim mjestima.

8. Običaj drijemanja na ulici

Kratko zaspati i odrijemati na ulici sasvim je uobičajeno u Kini. Tako ćete često vidjeti ljude kako spavaju u autobusu, vlaku, na nekom nekonvencionalnom mjestu na ulici. Ova vrlo poznata aktivnost u Kini toliko je popularna da postoji wesite (Sleeping Chinese) posvećen fotografiranju običaja spavanja na neobičnim mjestima.