Pokloni u Kini: Pazite na određene tabue

Svaka kultura cijeni darivanje kao način za izgradnju i jačanje odnosa. Kinezi nisu iznimka u praksi, međutim, određene darove doživljavaju kao uvredu ili vrijeđanje.

Kada razmišljate o darivanju kineskog poznanika ili poslovnog partnera, obratite pozornost na sljedećih osam kineskih tabu darova:

1. Satovi
Kinezi izbjegavaju darivanje satova zato što fraza 送钟 (sòng zhōng), što znači „dati sat“ [„give a clock“], ima isti izgovor kao 送终 (sòng zhōng), „prisustvovati pogrebu“. Ove dvije homofonijske fraze povezane su u mislima Kineza, osobito kod starijih ljudi, osjećaju se kao da ste ih prokleli ako im poklonite sat.

2. Kišobran
Kineska riječ za „kišobran“ (伞, sǎn) zvuči kao riječ „odvojen“ (散, sàn). Davanje prijatelju kišobran kao dar znači da želite okončati vaš odnos; ako dajete bračnom paru kišobran kao dar, sugerirate da ih želite razvesti. (Napomena: Sasvim je prikladno ponuditi kišobran nekome ako pada kiša.)

3. Zeleni šešir
Kao metafora, zeleni šešir povezan je samo s muškarcima. To znači da mu je žena ili djevojka bila nevjerna.
Zašto 绿帽子 (lǜ màozi, “zeleni šešir”) ima takvo posebno značenje u Kini? Jedna priča kaže da je u drevnoj Kini supruga trgovca imala aferu s prodavačem tkanina. Žena je napravila zeleni šešir svom mužu, kada bi muž išao na posao, prodavač tkanina bi po zelenom šeširu znao da je njegova ljubavnica sama u kući. Od tog vremena, 绿帽子(lǜ màozi) simbol je za izdaju žene svog muža ili dečka.

4. Oštri predmeti
Oštri predmeti, poput noževa ili škara koriste se za rezanje i na taj način simboliziraju prekid veze. Česta kineska poslovica 一刀两断(yì dāo liǎng duàn, „izrezati na dva dijela jednim potezom noža“) znači kraj odnosa između dvije osobe. Dakle, darivanje oštrog predmeta podrazumijeva da želite „presjeći“ svoj odnos s njima.

5. Krizantema
Inače, cvjetni aranžman prihvatljiv je poklon, ali nikada ne darivajte 菊花 (jú huā, „krizanteme“) jer se tradicionalno koriste za oplakivanje smrti i postavljaju se na grobove. Nikada krizanteme (čak ni na slici) ne poklanjajte na proslavama sretnih trenutaka ili sjećanja.

6. Crna i bijela boja
U Kini, boje 白色 (bái sè, “bijela”) i 黑色 (hēi sè, “crna”) povezane su s lošom srećom, jer su također korištene za vrijeme pogreba. Bijela se često smatra kao boja velike žalosti, a crna kao boja tuge. Stoga, izbjegavajte darove koji su uglavnom crne ili bijele boje, ili papir za umatanje ili omotnice u ovim bojama.

7. Svijeća
Ne dajte svijeće na poklon jer su svijeće povezane s obredima za mrtve. Ako ste pozvani na sprovod, puno bolji izbor je učiniti ono što i Kinezi rade – dajte novac ožalošćenoj obitelji. Novac se smatra načinom izražavanja sućuti i pomaže pri plaćanju pogrebnih troškova. Isto vrijedi za vjenčanja.

8. Brojevi četiri i osam
Četiri je nesretan broj pa nikako ne biste trebali darivati četiri komada nečega. Osam je najsretniji broj, tako da poklon koji sadrži osam komada nečega donosi sreću primatelju.

Kako uručiti dar
Kineska kultura stavlja puno veću vrijednost na simboliku i prezentaciju dara nego na sam dar. Darivanje je ritual pun starih tradicionalnih pravila, od kojih je jedna da će Kinezi obično tri puta odbiti dar (ponekad i više) prije prihvaćanja. Nemojte odustati na prvom pokušaju, ali budite osjetljivi zbog odbijanja. Osim toga, Kinezi obično ne otvaraju poklon kada ih prime. Oni će radije zauzvrat poslati poklon, nego poslati čestitku zahvale. Dakle, ako netko daje dar, najbolje bi bilo da ne otvarate pred njima, osim ako baš ne inzistiraju, i pravi način da pokažete zahvalnost za njihov dar je dati poklon za uzvrat. Uručite poklon s obje ruke!