Kako sklopiti posao u Kini?

Znate već sve važne brojeve o Kini: 1,37 mlrd. stanovnika, svjetski br. 1 izvoznik i br. 2 uvoznik, 10%-tni rast BDP-a u posljednjih 30 g. i 1 politička partija (dobro, ima ih još 8, ali sve ih nadzire KKP). Ali štošta bi vas moglo iznenaditi i onemogućiti zaključivanje posla u Kini ukoliko niste dobro pripremljeni.

Društvena i etička konfucijanska filozofija najvažnija je u životu Kineza. Velika se pažnja posvećuje životnim vrijednostima poput (o)čuvanja „obraza“ i poštivanja društvenog poretka i starijih, strpljivosti, ljubaznosti i skromnosti. Kinezi smatraju da su izvrsno integrirani s ostalim članovima društva, uključujući obitelj, kolege i prijatelje.

Vlastiti obraz razvija se kroz iskustvo i godine, a raste pokazivanjem mudrosti i izbjegavanjem pogrešaka te komplimentima, koje drugi upućuju vama. Prenosi se na druge kroz komplimente i poštivanje, a umanjuje sudjelovanjem u negativnim aktivnostima.

Čuvanje obraza svojim ponašanjem i pokazivanje istoga imajući poštovanja prema drugima, važni su dijelovi poslovanja u Kini. Kao biznismenu, u Kini će vam odmah biti iskazano poštovanje, a zauzvrat se isto očekuje od vas – iskazati poštovanje i formalnost prema vašem kineskom poslovnom partneru, posebno prema više rangiranima u odnosu na vas (unutar njihove organizacije). Nemojte prijeći granicu (ne)formalnosti i izbjegavajte humor, kako vam se šale ne bi izgubile u prijevodu.

U Kini odluke donose samo oni na vrhu. Delegacije su vrlo ograničene, menadžeri sa srednje razine rijetko imaju moć i ovlasti, osim prenošenja naredbi na niže razine i briga o njihovom izvršenju.

Izgradnja odnosa temeljenog na prijateljstvu i povjerenju često je preduvjet za poslovanje, tako da ćete morati uložiti vrijeme, kako bi ostvarili uspjeh. Osim ako ste pozvani na evente i duge večere, gdje alkohol igra važnu ulogu pa je inteligentno opijanje ključno.

Uspostavljanje veze s lokalcima jako je mudro. Oni vam mogu biti podrška, posrednik, prevoditelj, ali i pomoć u svladavanju lokalne birokracije i zakonskih propisa.

Upoznavanje

Poslovni sastanci u Kini obično započinju nježnim rukovanjem (prečvrsto rukovanje može se tumačiti kao agresivno), praćen blagim kimanjem glave. Osim toga, Kinezi izbjegavaju fizički kontakt kod poslovanja, stoga suzdržite se od tapšanja i lupanja partnerove ruke ili ramena kod pozdravljanja.

Pobrinite se da prevedete podsjetnice na kineski jezik, a idealno bi bilo kada bi kineski znakovi bili tiskani u zlatnoj boji, koja ističe podatke o vašem poduzeću te vašu titulu. Kada primate podsjetnicu (s obje ruke), trebali biste ju kratko proučiti te uložiti u etui, a ne u novčanik ili džep.

Od iznimne je važnosti osloviti poslovne partnere prikladnom titulom te koristiti odgovarajuće izraze poštovanja, a mlađi članovi vašega tima trebaju pokazati poštovanje prema starijima i onima višega ranga.

Kako sklopiti posao

Sastanci uvijek trebaju biti dogovoreni ranije, točnost je najvažnija, a kašnjenje se smatra uvredom. Predstavite vaš posao slanjem informacija prije sastanka. Pobrinite se da na sastanku znate sve o vašem poduzeću, a ako želite barem malo kontrolirati tijek sastanka, pošaljite i agendu. Sastanci uglavnom počinju opuštenim kratkim razgovorom o nekoj pozitivnoj i nepolitičkoj temi.

Poznati kao snažni pregovarači, Kinezi vole osjetiti da su dobili veliki ustupak. Kako biste sklopili posao, važno je da vas smatraju fleksibilnima i spremnima na kompromise, kako bi to i ostvarili.

Također, govorom vašeg tijela trebate pokazati da imate samokontrolu i da ste vrijedni poštovanja. S obzirom da donošenje odluka u Kini može potrajati (zbog nedostatka povjerenja ili hitnosti ili simultanih pregovora), važno je da nikada ne pokazujete ljutnju ili frustraciju jer to se smatra znakom slabosti koju treba iskoristiti.

Izvršenje ugovora do posljednjeg slova može biti teško, pa ako želite osigurati posao, možda biste mogli uzeti u obzir uzimanje odgovarajuće mjere sigurnosti poput plaćanja pouzećem. Opet, važno je ostati miran i staložen tijekom pregovora. 祝福! 🙂